Svar på hvad en a-kasse er

En A-kasse er en forsikring som giver ret til dagpenge, hvis du en dag står uden arbejde. Er man ikke medlem af en a-kasse kan man få det noget lavere kontanthjælp i stedet.

For at få dagpenge skal man arbejde så meget, at man opnår dagpengeret. Dagpengeret opnås når man inden for en periode på tre år har arbejdet mindst 1924 timer. Dagpenge kan maks. række fire år i en periode på seks år.

A-kasse er en forsikring som giver dig dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs. Dagpengene er 703 kroner om dagen. Det svarer til 15.115 kroner om måneden (i 2008). Sammenlign det beløb med at kontanthjælpen kun er på 9.219 kroner om måneden. Hvis du ikke er medlem af en a-kasse, får du kun kontanthjælp og det kræver endda at du ikke ejer noget af værdi.


Du får ikke bedre dækning ved at vælge den dyre a-kasse frem for den billige. Dagpengesatsen er statsreguleret, så vælg den billigste a-kasse du kan finde. Du kan nemt spare over 100 kr. måned efter måned, år efter år. Hvad du bruger pengene på bestemmer du selv og da det er skattefrit at spare penge, er værdien det dobbelt i forhold til hvis det var øget løn.

billigst a-kasse


Du kan (når du er i job) frit skifter a-kasse. Man må ikke skifter a-kasse som arbejdsløs.

Dagpengesatsen du kan få udbetalt som arbejdsløs er den samme uanset hvilken a-kasse du er medlem af. Beløbet er fastsat af Folketinget og er i 2006 maks. 667 kr. om dagen 173.420 kr. årligt.

Det er for øvrigt også Folketinget som har bestemt hvad selve den forsikring en a-kasse er skal koste. Grunden til der er prisforskel (og dermed for mange menneskes skyld penge at spare) er at a-kasserne frit må opkræve et administrationsgebyr, som skal dække deres omkostninger i forbindelse med at opkræve kontingent og udbetale dem m.m.

N.B. Lovgivningen for a-kasse, aktivering m.m. skrifter meget. Kontakt en a-kasse for at få den aktuelle information.